Dr. Chai Arts-Acupuncturist Clinic
Rijnstraat 7
3812 HN Amersfoort
Acupunctuur & Kruiden
 
Arts-acupuncturist, lid van NVA
KVK nummer: 58554106
Kwaliteit, professionaliteit en zekerheid
 
Yin en Yang (陰陽)

Yin en Yang zijn begrippen uit de Chinese filosofie. Yin en Yang zijn twee tegengestelde elementen van het universum (zie de tabel hieronder)

Yin

Yang

Yin

Yang

Nacht

Dag

Onder

Boven

Koud

Warm

Voor

Achter

Zwart

Wit

Vrouwelijk

Mannelijk

Passief

Actief

Water

Vuur

Maan

Zon

Zang

Fu

Yin en Yang manifesteren zich in alle fenomenen van de wereld. Aan de ene kant zijn Yin en Yang elkaars tegenpolen. Aan de andere kant kunnen Yin en Yang niet zonder elkaar bestaan. Verder consumeren en ondersteunen Yin en Yang elkaar. Dit wordt in het Yin-Yangsymbool gesymboliseerd door de twee vormen, die lijken te bewegen; de ene lijkt bij de andere naar binnen te gaan. Dit geeft aan dat Yang en Yin ook de onbalans in verschillende richtingen representeren: op en neer, links en rechts, voor en achter.

Yin en Yang transformeren in elkaar. Yin en Yang zijn nooit in een precieze verhouding van 1:1 werkzaam binnen een fenomeen. Een harmonieuze situatie leidt altijd tot een vloeiende overgang van Yin en Yang en omgekeerd; Yin op haar maximum transformeert altijd in Yang, net zoals maximale Yang altijd overgaat in Yin. Bijvoorbeeld inspiratie volgt op expiratie, rust volgt op inspanning.

Hoewel Yin staat voor vrouwelijkheid en Yang voor mannelijkheid, komen in het lichaam van beide seksen sporen voor van beide elementen. Iedereen heeft eigen balans in het lichaam tussen Yin en Yang. Dat hoeft niet precies uit 50% Yin en 50% Yang te bestaan. Deze balans hangt af de constitutie, het klimaat, het seizoen, de bezigheden en de emotionele toestand. Deze balans is in beweging en transformeert onder de invloed van de veranderingen van de lichamelijke conditie en de omgeving. Iemand die gezond is, is in staat zich aan te passen aan continue veranderingen.

Wanneer er een verstoring bestaat van het relatieve evenwicht tussen Yin en Yang, spreekt TCG van pathologische veranderingen in het lichaam. Dit kan veroorzaakt worden door externe oorzaken zoals het klimaat en het weer, maar het kan ook veroorzaakt zijn door interne oorzaken zoals heftige of langdurige emoties.

Met de therapieën van TCG, bijvoorbeeld acupunctuur en kruidentherapie, worden de Yin en Yang in balans gebracht via meridianen en organen, en wordt het lichaam gestimuleerd om zichzelf te genezen. Daarom is TCG een natuurlijke geneeswijze.