Dr. Chai Arts-Acupuncturist Clinic
Rijnstraat 7
3812 HN Amersfoort
Acupunctuur & Kruiden
 
Arts-acupuncturist, lid van NVA
KVK nummer: 58554106
Kwaliteit, professionaliteit en zekerheid
 
Waarom TCG therapieën?

TCG is één van de oudste medische wetenschapssystemen in de wereld. TCG bestaat al meer dan 4000 jaar en TCG is de belangrijkste vorm van geneeskunde in China, Japan en andere Oosterse landen. Zoals westerse geneeskunde zijn de behandelingen van TCM gebaseerd op diagnose. TCG therapieën worden wereldwijd gebruikt als aanvulling van de reguliere geneeskunde sinds de jaren 70. Momenteel heeft een derde van de wereldbevolking baat bij de behandelingen met TCG therapieën.

Volgens TCG betekent gezondheid dat alle organen in harmonie zijn en dat lichaam en geest in balans zijn. Er zijn belangrijke kenmerken van TCG therapieën.

Ten eerste beschouwt TCG het lichaam als een geheel systeem. Er bestaat interactie tussen de organen. Lichamelijke en geestelijke klachten hebben invloed op elkaar. Het doel van de TCG behandeling is niet alleen om de klachten af te laten nemen maar ook om het lichaam in balans te brengen.

Ten tweede weet TCG dat iedereen anders is en een verschillende aanpak verdient. Daarom is de therapeutische aanpak gebaseerd op individuele gezondheid condities, en tijdens het herstelproces wordt de TCG therapie voortdurend aangepast afhankelijk van hoe het lichaam reageert op de behandelingen.

Ten derde zijn TCG therapieën zeer effectief zonder nadelige bijwerkingen. Met behulp van naalden of kruiden stimuleren de TCG therapieën het lichaam zichzelf te genezen.

Tenslotte is TCG therapie niet alleen om te genezen, maar ook om ziekte te voorkomen. Verder verbetert TCG therapie de kwaliteit van leven door te bevorderen dat men vitaal en energiek blijft. Zoals gezegd “TCG therapie is een weg naar betere gezondheid”.

Theorie van TCG

TCG ontwikkelde zich in combinatie met de filosofie van Taoïsme, Boeddhisme en Confucianisme. Het Taoïsme benadrukt met name de relatie van de mens met de natuur. Het Boeddhisme bestudeert vooral de relatie tussen lichaam en geest. Het Confucianisme legt vooral de nadruk op de intermenselijke relatie en het sociale leven. Binnen het kader van de TCM staat het dynamisch evenwicht centraal. Er is sprake van evenwicht tussen Yin en Yang, harmonie tussen organen in het lichaam, harmonie tussen lichaam en geest, harmonie tussen persoon en omgeving, en harmonie tussen individu en sociale leven. Als het evenwicht/harmonie verstoord is, dan heeft men klachten. Behalve de externe ziekteoorzaken zijn interne oorzaken zoals heftige en langdurige emoties belangrijke oorzaken van de klachten.

De essenties van TCG zijn Jing, Qi en Shen. De behandelprincipes zijn gebaseerd op Yin Yang en Vijf Elementen theorieën.

De essenties van TCG

De fundamentele substanties van TCG zijn: Jing , Qi , Shen .

Jing is de bron van alle organische transformaties in de tijd, vanaf het moment van conceptie tot aan het moment van sterven. Jing is het product van het samengaan van prenatale en postnatale Jing. Door lichamelijke of geestelijke overbelasting kan de Jing in sneller tempo worden geconsumeerd.

Qi is levensenergie. Qi is levenskracht voor alle lichaamfuncties. Het belangrijkste kenmerk van Qi is de beweging in het lichaam. Qi stroomt via een systeem van meridianen naar de interne organen, de spieren en het lymfesysteem. Als de Qi heerlijk vloeit, dan ben je vitaal. Wie de Qi kan laten vloeien, raakt verlost van blessures, vermoeidheid en spierpijn. Als er tekort aan Qi staat of Qi geblokkeerd is (Qi stagnatie), dan spreekt TCG van een pathologisch conditie.

Shen ontstaat uit de wisselwerking tussen Jing en Qi. Een evenwichtige Shen is afhankelijk van de kwaliteit van de Jing en Qi. Shen kan ook verwijzen naar het geheel van mentale, emotionele en spirituele aspecten dat karakteristiek is voor een mens. Een verstoord Shen kan zich manifesteren door verschijnselen zoals slapeloosheid, rusteloosheid, verlaagd bewustzijn, of een inadequate reactie op verandering in de buitenwereld.